FAKTA OM LITHIUM-ION BATTERIER

FAKTA OM LITHIUM-ION BATTERIER

FAKTA OM LITHIUM-ION BATTERIER

FAKTA OM LITHIUM-ION BATTERIER

Et Li-Ion batteri er den mest miljøvenlige form for strømforsyning til et kamera og har efterhånden afløst de hidtige mere miljøbelastende Ni-Cd og Ni-Mh batterier. En Li-Ion celle har en gennemsnitlig spænding på 3,6–3,7 volt. Større batterier på 7,2-7,4 Volt indeholder normalt 2 stk. 3,6-3,7 volt celler. Det har slet ingen praktisk betydning for dit kamera, om der står 3,6 eller 3,7 (alternativt 7,2 eller 7,4) Volt på batteriet, da dette udelukkende er en middelværdi for batteriets spænding og afhænger af hvor på kurven man har valgt at måle denne.

SPÆNDINGSKURVE FOR 3,6 – 3,7 VOLT LI-ION BATTERIER

Som der fremgår af grafikken ovenfor, har en nyopladet celle altid en lidt højere spænding (helt op til 4,2 volt), som aftager lidt efter lidt efterhånden som batteriet bruges. Dette gælder for både originale og uoriginale batterier, som i øvrigt ofte indeholder celler fra de samme producenter. Når spændingen når ned under 3,5 volt begynder det at gå hurtigt ned af bakke og når spændingen kommer under 3,0 volt fortæller dit kamera dig, at batteriet trænger til at blive genopladet, hvilket du hurtigst muligt bør efterkomme. Skal et batteri ikke benyttes i en længere periode, vil det være en god ide at oplade batteriet inden det gemmes bort og så igen når det atter skal bruges. For 7,2 – 7,4 volt batterier kan du blot fordoble antal volt i ovennævnte grafik.

Et nyt batteri leveres altid uden strøm og et godt råd er, at oplade batteriet helt og uden at afbryde opladningen, inden det tages i brug for første gang. Herefter kan batteriet oplades helt som du har lyst til, da Li-Ion celler hverken bliver ”dovne” eller har ”hukommelse”.

Hvis du er interesseret i at vide hvor mange Wh et batteri yder, skal du blot dividere batteriets mAh med 1000 og gange med batteriets spænding (volt).

Eksempelvis 1500 mAh / 1000 x 7,4 volt = 11,1 Wh.

 

Det kan iøvrigt anbefales at læse denne artikel fra videnskab.dk

Share this post